Saturday, March 12, 2016

قلیه ماهی



سلام عزیزان ؛ در چه حالی هستید ؟ امیدوارم ایام به کام باشه
امروز هم با یکی دیگه از غذاهای معروف و فوق العاده خوشمزه جنوبی ( به سبک خوزستانی ها ) با شما هستم .  قلیه ماهی یکی دیگه از غذاهای نوستالژیک کودکی منه .. این غذا شدیدا خاطرات مادر مهربانم رو تداعی می کنه
یاد روزهایی که با صدای هاون از خواب بیدار می شدم و می فهمیدم ناهار خوشمزه امروز قلیه است آخههه مامان عادت داشت پیاز ؛ سیر؛ ادویه ؛ نمک و فلفل را درون هاون می ریخت و می کوبید بعد سرخ می کرد ؛ وااایییی عجب عطری تو فضا می پیچید آخخخخ یادش به خیر ...

قلیه مامانم همیشه زبانزد فامیل بود و این دستور حاصل تجربه چند ساله ایشان 
می باشد طرز تهیه قلیه در استان های جنوب کشور متفاوت است ما خوزستانی هاهمیشه به روشی که می نویسم درست می کنیم یکی از مهم ترین تفاوت های قلیه خوزستانی ها با دیگر استان های جنوبی استفاده از رب گوجه فرنگی است
پس اگر تا حالا این غذای لذیذ رو نخوردید و دنبال یه دستور خوب هستید با من و دستورش همراه باشید
امیدوارم این دستورهم مورد پسند شما واقع شود و ازآن لذت ببرید ... 



قلیه ماهی خوزستانی

مواد لازم
ماهی   :  1 کیلو گرم ( از نوع ماهیهای شیر، سنگسر، هامور یا شوریده)
پیاز     :  3 عدد
سیر     : 1 سر
گشنیز  :  500 گرم
شنبلیله  :  150 گرم
تمر هندی : نصف بسته
زردچوبه ؛ ادویه ماهی : از هر کدام :2 قاشق مربا خوری
فلفل قرمز: به مقدار کم (به نسبتی که میل داریم غذا تند باشد)
آرد گندم : 2 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی : 1 قاشق غذا خوری
روغن : مقداری
نمک : کمی
آب جوش : 4 لیوان


(طرزتهیه )

سبزی را پاک کرده ؛ شسته ؛ خشک کرده و ریز خرد می کنیم 

پیاز و سیر را پاک کرده با زردچوبه ؛ ادویه و فلفل و نمک در هاون ریخته 
( به یاد مادر) می کوبیم بعد سرخ می کنیم شما به جای هاون می توانید از غذاساز استفاده کنید یا پیاز و سیر را رنده کنید سپس ادویه ها را موقع تفت اضافه کنید .


بعد از سرخ شدن پیاز و سیر سبزی را اضافه می کنیم خوب تفت می دهیم بعد ازاینکه سبزی خوب سرخ شد رب گوجه فرنگی را هم اضافه می کنیم .

 
آرد را در مقدار کمی آب حل کرده به سبزی و پیاز اضافه می کنیم و خوب تفت 

می دهیم .از وقتی که خارج از ایران زندگی می کنم از این مدل فیله ماهی استفاده 
می کنم چون خیلی طعم قلیه با این ماهی به قلیه ماهی شهرم شباهت دارد این ماهی را به صورت بسته بندی از فروشگاههایی مثل  لیدل ؛ آلدی و ... Aldi of Lidl
با قیمت خوب می توانید تهیه کنید .


پس این قسمت که ماهی را تمیز شسته ؛ پوست آن را گرفته ؛ به قطعات درشت خرد و خشک می کنیم برای کسانی است که از ماهی تازه استفاده می کنند 
من ماهی را از پاکتش درآوردم در مخلوط ( آرد ؛ زردچوبه ؛ کمی نمک و ادویه ماهی ) زدم و در روغن کمی تفت می دهیم مدت زمان تفت ماهی هر ۲طر ف آن ۵ دقیقه می باشد . ماهی سرخ شده را کنار می گذاریم .


تمر هندی را با 2 لیوان آب جوش خیس می کنیم و خوب چنگ می زنیم تا هسته های آن جدا شود سپس از صافی رد می کنیم و به خورشت اضافه می کنیم .من اینبار از تمر هندی مایع یا صاف شده که فقط در آب حل کردم استفاده کردم 


بعد هم کمی نمک و بقیه آب جوش  رو اضافه کرده می گذاریم بجوشد


چند جوش که خورد ماهی سرخ شده را هم اضافه کرده و با حرارت ملایم به مدت 30 دقیقه می گذاریم تا قلیه آهسته بجوشد و جا بیافتد در اواخر پخت میزان نمک و تندی آن را اندازه می گیریم در صورت میل کمی دیگر اضافه می کنیم .
بعد از اضافه کردن ماهی به قلیه و جاافتادن قلیه هرگز در قابلمه را نبندید چون به قول قدیمی ها سر دیگ عرق می کند و قلیه می بُرد .



  ( نکات)
- سبزی ماهی فقط گشنیز و شنبلیله است ؛ مقدار شنبلیله بسیار کم است چون باعث تلخ شدن غذا می شود .
- ما خوزستانی ها همیشه ماهی قلیه را سرخ می کنیم سپس به قلیه اضافه می کنیم .
- انواع ماهی مورد استفاده در جنوب کشور : شیر ؛ سنگسر؛ شوریده هامور و حلوا  

سیاه برای تهیه این غذا مناسب هستند. چون این ماهی ها خار کمتری دارند و 
ماهی  قلیه ماهی نباید خارهای ریز داشته باشد .
- من از فیله ماهی استفاده کردم
- برای قلیه ماهی حتما از تمر هندی سیاه استفاده کنید .من از تمر هندی مایع یا صاف  شده که از مغازهای آسیایی خریدم استفاده کردم
- دوستان عزیز نقاط دیگر که به طبخ این غذا علاقه دارند باید از ماهی هایی استفاده کنند که خار ریز نداشته باشد در اصل از فیله ماهی استفاده کنند .
- ادویه ماهی فوق العاده خوشبو و خوش طعم می باشد اگر ایران هستید می توانید این ادویه و انواع ادویه ها را از عطاری ها تهیه کنید اگر خارج از ایران هستید می توانید از تمامی سوپرهای آسیایی به نام فیش اسپایسی FISH SPICE به راحتی تهیه کنید .
من دستور تهیه ادویه ماهی در منزل را  می گذارم امیدوارم استفاده کنید .
- طرزتهیه ادویه ماهی در خانه : ادویه گرم ماسالا یک قاشق سوپخوری (اگر نداشتید ضروری نیست)تخم گشنیز ۲ قاشق سوپخوری ؛ فلفل قرمز ۴ تا ۵ عدد ؛ زیره سبز ۱ قاشق سوپخوری ؛ پودر سیر ۲ قاشق سوپخوری ؛ زردچوبه ۱ قاشق سوپخوری ؛ برگ بو ۳ تا ۴ عدد ؛گرد لیموعمانی یک قاشق سوپخوری : تمامی مواد را تهیه کنید و با خرد کن یا هاونگ آسیاب کنید در ظرف مناسب ریخته و مصرف کنید اگر مصرف این ادویه در خانواده شما زیاد است می توانید مقادیر ذکر شده را چند برابر کنید. 

امیدوارم تهیه کرده و از طعم و عطر بی نظیرش لذت ببرید.
 


نوش جان : آزاده

1 comment:

  1. Azadeh jan, salam.
    weblogetuno didam va kheyli dasture doroste ghazaharo dust dashtam va shakhsan estefade ham kardam va khaham kard.
    binahayat sepasgozaram , va movafagh bashid.

    ReplyDelete